Ce se poate recicla din deșeurile colectate la fabricile GreenGroup?
Misiunea Eltex a fost întotdeauna de a schimba traseul deșeurilor către o economie circulară, pentru ca pierderile să devină resurse importante pentru compania ta. Partenerii noștri sunt mereu în asentiment cu eforturile noastre de sustenabilitate, iar GreenGroup este exemplul ideal. Descoperă ce se poate recicla din deșeurile colectate la fabricile GreenGroup și cum sunt acestea revalorificate.
Pentru ce se poate recicla PET-ul?
Cantitatea de deșeuri din materiale plastice produsă global se va tripla până în 2060, potrivit OECD. Mai mult, aproximativ 50% din cantitate se preconizează că va ajunge la groapa de gunoi, în timp ce doar o cincime va fi reciclată. Aceste numere accentuează nevoia unor soluții sustenabile, iar GreenGroup nu doar că le oferă, dar aduce și creativitate întrebuințărilor ulterioare.
La GreenTech, divizie a GreenGroup, sticlele PET folosite sunt colectate, sortate și decontaminate pentru a putea fi, ulterior, convertite în material brut valoros pentru noi recipiente PET. Rezultatul constă în granule r-PET care sunt cea mai bună alternativă pentru produse durabile și ecologice, datorită caracteristicilor tehnice specifice.
O nouă viață pentru PET-uri
Fiind unul dintre cei mai mari reciclatori de PET din Europa și având o vastă experiență în soluții sustenabile, GreenTech a venit cu o altă variantă, puțin mai creativă. Banda PET este dedicată pentru linii de legare automatizate. Aceasta are ca scop eficientizarea procesului de producție și reducerea costurilor operaționale ale companiei tale.
Nu doar GreenTech se remarcă la capitolul PET, GreenFiber produce și o fibră 100% hidro-oleofobică, din PET reciclat, necesară producătorilor din industria Automotive. Originile acestei fibre reprezintă un puternic avantaj, întrucât contribuie la reducerea de CO2 cu 52,5%, spre deosebire de fibrele din materiale organice.
Ce sunt DEEE-urile?
Deșeurile de echipamente electrice și electronice, cunoscute ca DEEE-uri, includ o diversitate de materiale, de la baterii, la cabluri și componente auto. Acestea conțin un mix de materii prime și substanțe, dintre care unele pot fi periculoase. Comisia Europeană atestă că gestionarea necorespunzătoare a DEEE-urilor poate avea efecte negative puternice asupra mediului și a sănătății publice. Într-o altă notă, reciclarea este încurajată de către Comisia Europeană și datorită volumului de resurse rare și scumpe găsite în DEEE-uri, ce pot aduce beneficii considerabile companiilor producătoare.
Ce se poate recicla din DEEE-uri?
În funcție de tipul de aparat electric sau electrocasnic, acestea întră în diferite procese de producție pentru a fi tratate și reciclate. În majoritatea cazurilor, rezultatele acestor mecanisme au formă de ,,fracții’’, ce pot fi folosite ca atare sau reutilizate pentru fabricarea de produse noi.
Prin reciclarea aparatelor frigorifice și de aer condiționat, salvăm aluminiu, fier, plastic și spumă poliuretanică ce sunt ulterior folosite la fabricarea blocului motor al mașinilor sau al caloriferelor. Iar exemplele nu se termină aici, ba chiar devin mai vaste.
Plasticul de la cafetiere sau de la fiarele de călcat este folosit la fabricarea instrumentelor musicale (de exemplu, o chitară). Din telefoanele mobile se extrag plăci de circuit imprimat, cu aur, argint, cupru, nikel, cadmiu, metale prețioase folosite în fabricarea de bijuterii de aur, sau la construcția de nave/vapoare, mobiliere de grădina, plăcute de înmatriculare sau piese de schimb auto.
Nevoile colaboratorilor noștri sunt foarte variate, la fel sunt și opțiunile despre ce se poate recicla. Obiectivele noastre de sustenabilitate vizează o economie circulară, în care compania ta să aibă doar de câștigat.